Blueprint

Govt. and Community

 
Haiti Clinic 03.jpg
Haiti Clinic 1.jpg
Haiti CLinic 02.jpg
Haiti CLinic 04.jpg

Medical Clinic

Haiti

This rural medical clinic serves a large, remote agricultural area with walk-in patient health care delivery. The facility provides five exam rooms, ten emergency care beds, and a delivery room with full nursing staff. Back-up facilities include a laboratory, X-ray, ultrasound, medical and management staff, and a kitchen. A central clerestory brings light into the center of the building and promotes natural ventilation.

SMCT Belltower 05.jpg

St. Mary Parish Center
Branford, CT

The St. Mary parish required a new parish center to provide administrative functions, a new parish hall that could be divided into separate classrooms with an adjoining commercial kitchen, and a garage for the pastor and other priests residing at the adjoining rectory. The program required that the hall connect directly to the church level with a grade so that easy passage could be made between the two. All of this had to be accomplished within a tight sloping site condition. In addition, the new facility needed to be connected to the rectory as well, so as to provide a direct connection to the garage and administration, as well as create a bridge between the church and rectory. The architect's task, therefore, was to nestle the facility between the existing church, rectory, and parking and provide direct access to all of those within the constraints of the site, including limitations of setbacks and the slope across the site.

Newtown 04.jpg
Newtown 02.jpg
Newtown 03.jpg
Newtown 05.jpg

Newtown Daycare Center

Newtown, CT

The program for this project entailed the provision of the facilities for child date care, senior center, and community service functions. A natural synergy afforded by those functions includes structured interaction between the seniors and children. The center has a residential character and scale promoting the sense of being in an intimate and safe environment analogous to being at home. Strong geometric massing and structural forms accentuated by color create a vibrant playfulness. Clearstory windows fill the interior spaces with daylight.

jb.png

JB Gates Correctional Facility

Niantic, CT

The project included Master-planning, a schematic design, design development, and construction documentation for upgrades to existing and new facilities for the JB Gates campus. All aspects of the project were addressed by the AE team, including security design, site design, systems, and architecture.

 

Facilities Included:

New 28,000SF Multi-purpose Building

New 21,336SF Dormitory

New Garage

9,000SF Addition to Visitor Facility

25,000SF Renovations to Admin Building

Site Improvements 

postal.png

U.S Postal Service, New, Additions, Renovation Facilities throughout Connecticut

Kosinski was awarded multi-year contracts to supply the U.S. Postal service with professional Architectural services for new buildings, additions, and renovations.

court.png

Manchester Superior Court

Manchester, CT

This courthouse was created by converting an existing strip mall into a judicial facility. In addition to implementing the planning and design requisites for a superior court, Federal Colonial elements and details were employed in a tongue-in-cheek approach.

FVM Web 03.jpg

Fairfield Vehicle Maintenance Facility. 

Fairfield, CT

This nine-bay municipal vehicle maintenance facility for the Town of Fairfield includes full maintenance lifts with a common gantry in the truck bays, as well as full administrative, office, locker, and bathroom/shower facilities. The use of split face concrete block and metal roofs provided durable finishes within a rigorous budget. Clerestories provide a time-tested daylighting strategy and greater ceiling height to the maintenance bay interiors.

COTR Web Context 01.JPG

Church of the Resurrection Parish Center

Wallingford, CT

The Church of the Resurrection requires a new parish center to provide a large gathering hall divisible into separate classrooms with an adjoining commercial kitchen. By feeding that space, and by connecting to the existing church narthex, a new glazed corridor serves to unify public facilities at the parish and create a cohesive campus. The new facilities are placed within the area allotted for that function on the site in the original master plan strategy in order to complete a horseshoe configuration around a courtyard with the existing bell tower at its center. The new parish center also includes educational offices, meeting rooms, and bathrooms to be shared with the existing church. The existing buildings on the site span in design approach from striking modernist statements to more prosaic structures. The new parish center is designed to mesh within that context while at the same time standing on its own through the implementation of massing, proportion, roof profile, and material palette.